Print this page
Η Σάντρα Βούλγαρη διδάσκει τον εκφραστικό χορό της Ισιδώρας Ντάνκαν Η Σάντρα Βούλγαρη διδάσκει τον εκφραστικό χορό της Ισιδώρας Ντάνκαν

Χορός της Ισιδώρας Duncan - δωρεάν δοκιμαστικό μάθημα

Published in ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

 Εκφραστικός χορός της Ισιδώρας Duncan
Δωρεάν δοκιμαστικό μάθημα στον Πολυχώρο Shantom

 Παρασκευή 23 Νοεμβρίου, 19:00 - 20:00

Στο φιλόξενο χώρο του Shantom μπορείτε να δοκιμάσετε τον πανέμορφο, όλο χάρη και αρμονία χορό της Ισιδώρας Ντάνκαν με οδηγό τη Σάντρα Βούλγαρη.

Για το μάθημα

«Αυτά τα λουλούδια που έχω εδώ μπροστά μου στο τραπέζι περιέχουν το όνειρο του χορού. Θα μπορούσε να ονομαστεί «Το φως πέφτει πάνω σε λευκά λουλούδια». Ένας χορός που θα ήταν η λεπτή μετάφραση του φωτός και της λευκότητας. Τόσο αγνός, τόσο δυνατός που οι άνθρωποι θα έλεγαν: είναι μια ψυχή που κινείται, μια ψυχή που έχει φτάσει στο φως και βρήκε την λευκότητα. Χαιρόμαστε να τη βλέπουμε να κινείται έτσι. Νιώθουμε την κίνηση του φωτός να μπλέκεται με τη σκέψη της λευκότητας. Είναι μια προσευχή αυτός ο χορός»

-  Ισιδώρα Ντάνκαν.

 Άσκηση, χαλάρωση, ψυχαγωγία, απελευθέρωση. Ένας χορός για όλους!

Το μάθημα «Χορός της Isadora» είναι βασισμένο στις αρχές και την τεχνική του χορού της Ισιδώρας Ντάνκαν, της μεγάλης πρωτοπόρου που έφερε την επανάσταση στην ιστορία του χορού.  Ένας χορός της χαράς, της ελευθερίας, της ομορφιάς, χωρίς περιορισμούς. Μια ολοκληρωμένη μέθοδος που καλλιεργεί σώμα, ψυχή και πνεύμα, ενθαρρύνει τη φυσική, ανεπιτήδευτη κίνηση, τη μουσικότητα και τη δημιουργικότητα.

Ο χορός αυτός δίνει έμφαση στην εκφραστικότητα και εμπνέεται τόσο από το λυρισμό του κλασικισμού όσο από την ελευθερία του σύγχρονου χορού, όλα αυτά εμβαπτισμένα στο αρχαιοελληνικό πνεύμα, την αρχαιοελληνική φιλοσοφία και αισθητική. Η Ισιδώρα Ντάνκαν εμπνεύσθηκε από τα αρχαία ελληνικά αγγεία και τις παραστάσεις τους αλλά και από τους πίνακες ζωγραφικής της Αναγέννησης καθώς και από κορυφαίους καλλιτέχνες, εικαστικούς, μουσικούς, λογοτέχνες, σκηνοθέτες της εποχής της. Έσπασε τις φόρμες του κλασικού μπαλλέτου και ακολούθησε την κίνηση οδηγημένη από το κέντρο του σώματος, την ψυχή και τη φύση (η κίνηση των δέντρων, της θάλασσας, ο αέρας, τα κύματα κ.ά).

Συγκεκριμένα το μάθημα ακολουθεί τη δομή ενός μαθήματος χορού με ασκήσεις στο πάτωμα, στη μπάρα και συνδυασμούς στο κέντρο. Γυμνάζει το σώμα με ήπιο τρόπο χωρίς να το καταπονεί, ενώ δίνεται ιδιαίτερη σημασία στην χαλάρωση, την ροή της κίνησης, την αναπνοή. Έτσι  είναι κατάλληλο για όλες τις ηλικίες και όλα τα επίπεδα, για άτομα με η χωρίς χορευτική εμπειρία, αρχάριους και προχωρημένους. Ως συνοδεία, χρησιμοποιούνται κορυφαίες συνθέσεις της κλασικής και ρομαντικής μουσικής, καλλιεργώντας ιδιαίτερα τη σχέση και τη σύνδεση της κίνησης με τη μουσική.  Στο δεύτερο μέρος του μαθήματος διδάσκονται χοροί από το ρεπερτόριο της Ντάνκαν, οι οποίοι θα μπορούν να παρουσιαστούν από τους μαθητές σε δρώμενα της σχολής.

Ημερομηνίες & Ώρες Διεξαγωγής: Παρασκευή 23 Νοεμβριου 2018 | 19:00-20:00
(Το τμήμα θα λειτουργεί κάθε Παρασκευή, την ίδια ώρα)
Πρόγραμμα μαθημάτων περιόδου 2018-19 ΕΔΩ.

Κόστος: Ελεύθερη είσοδος για το πρώτο μάθημα της 23ης Νοεμβρίου
Απαραίτητη η τηλεφωνική δήλωση συμμετοχής!

Τόπος Διεξαγωγής:
Shantom Πολυχώρος Πολιτισμού & Τεχνών Σμάρω Στεφανίδου-Λήδα Shantala

Τριπόλεως 35Α, 152 31 Κάτω Χαλάνδρι
(5 λεπτά από τη στάση μετρό «Χολαργός» της γραμμής 3)
Οδηγίες πρόσβασης και χάρτης: ΕΔΩ

Πληροφορίες & Δηλώσεις Συμμετοχής:
210-6717529 | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | http://www.shantala.gr

Ισιδώρα Ντάνκαν (1877-1927)

Η Ισιδώρα Ντάνκαν (1877-1927) γεννήθηκε με την αποστολή να εκφράσει την αλλαγή και να προκαλέσει τις καθιερωμένες αντιλήψεις της δυτικής σκέψης των αρχών του 20ου αιώνα. Η φιλοσοφία της αρχαίας Ελλάδας επηρέασε έντονα τις χορευτικές της δημιουργίες. Ήδη από την αρχή της καριέρας της, το 1903 η Ισιδώρα Ντάνκαν δημιουργούσε χορούς που αντικατόπτριζαν τις κοινωνικές συγκρούσεις. Επιθυμούσε έναν κόσμο δίχως εκμετάλλευση, φτώχεια, πόλεμο. Χόρεψε την επανάσταση μιας νέας εποχής, ελεύθερης από σωματικούς περιορισμούς, εκφράζοντας τη θλίψη, τη χαρά, την αντίσταση, αναζητώντας την ελπίδα.

 Σάντρα Βούλγαρη

Η Σάντρα Βούλγαρη είναι απόφοιτος της Κρατικής Σχολής Χορού και του Laban Center for Movement and Dance στο Λονδίνο. Έχει ειδικευτεί στον Χορό της Ισιδώρας Ντάνκαν σπουδάζοντας στο Λονδίνο και το Παρίσι με την Barbara Kane και είναι μέλος της ομάδας της Isadora Duncan Dance Company από το 2006. Έχει χορέψει με πολλές ελληνικές ομάδες χορού ενώ για οκτώ χρόνια υπήρξε στενή συνεργάτης της Ζουζούς Νικολούδη και της ομάδας της «Χορικά». Διδάσκει μεταξύ άλλων το Χορό της Ισιδώρας Ντάνκαν στο Κέντρο Ντάνκαν στον Βύρωνα και σε άλλους χώρους στην Αθήνα, δημιουργικό χορό στις γυναικείες φυλακές της Θήβας, στην Στέγη Θηλέων «Άγιος Αλέξανδρος» και στο 21ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών.

Read 12064 times

Latest from Leda

Related items