Print this page

Φόβος και Αμφιβολία… Πώς να τα εξαλείψεις από την ζωή σου! Dr. Wayne W.Dyer

Υπάρχει ένα παλιό γνωμικό (Τις ρίζες του οποίου αγνοώ):
«Ο φόβος χτύπησε την πόρτα και όταν την άνοιξε η πίστη, κανείς δεν ήταν εκεί».

Ο φόβος πηγάζει από τις αμφιβολίες που έχουμε για την θεϊκή μας υπόσταση. Το αντίθετο στον φόβο είναι η πίστη. Γνωρίζω μέσα μου ότι δεν είμαι μόνος, ποτέ. Γνωρίζω ότι διαρκώς βρίσκομαι κάτω από θεϊκή καθοδήγηση. Αυτή η εσωτερική γνώση δεν αφήνει περιθώριο για φόβο. Ούτε εσύ είσαι μόνος, και πάντοτε έχεις μια πανταχού παρούσα καθοδήγηση, φτάνει να το θελήσεις.

Όταν γνωρίζεις αληθινά ότι η γεμάτη αγάπη παρουσία είναι πάντοτε μαζί σου, η πιθανότητα να ζήσεις με τον φόβο και την αμφιβολία εξανεμίζεται. Αυτό που χρειάζεται να έχεις είναι η ιδιότητα του γνώστη. Τότε η ιδέα του φόβου εξαφανίζεται.

Καθώς αρχίζεις να απαλλάσσεις τον εαυτό σου από τους φόβους, θα αρχίσεις να αναπτύσσεις ένα είδος αυτοπεποίθησης που αντικατοπτρίζει την εσωτερική επίγνωση της θείας αποστολής σου. Ο GabrielSaulHelig, στο TendernessisStrength, περιγράφει πως ο φόβος καταλαγιάζει όταν εξαφανίζεται η αμφιβολία:

«Ακόμα τρέμουμε μπροστά στον Εαυτό σαν παιδιά πριν πέσει το σκοτάδι. Κι όμως, αν κάποτε τολμούσαμε να κάνουμε το πέρασμα μέσα από την καρδιά θα βλέπαμε πως έχουμε εισέλθει σε έναν κόσμο που οδηγεί στο φως, και αυτό το πέρασμα δεν έχει τέλος».

Ο φόβος είναι η φυλακή μας. Πρέπει να ξεριζώσουμε κατανοώντας ότι είναι παράλογο να φοβόμαστε οτιδήποτε υπάρχει σε αυτό το νοήμων σύστημα του οποίου είμαστε μέρος, όπου άπειρη νοημοσύνη διαρρέει τα πάντα. Όταν αντιμετωπίζεις κάποιον φόβο, αυτή και μόνο η απλή γνώση θα σε βοηθήσει να εξαφανίσεις και τον φόβο και την αμφιβολία.

Μπορούμε να εκλογικεύσουμε τους πιο κοινούς φόβους μας με επίπονη έρευνα και μελέτη. Ή μπορούμε να ξεριζώσουμε τον φόβο με μια σύντομη, απλή δήλωση. Εγώ έχω επιλέξει τον δεύτερο τρόπο και ελπίζω να σε καταπλήξω με το πόσο απλό είναι να απαλλαγείς από τον φόβο.

  • Φόβος αποτυχίας. Απαλλάξου! Δεν μπορείς να αποτύχεις σε τίποτα. Οτιδήποτε κάνεις φέρνει αποτέλεσμα. Αυτό που μετράει είναι τι κάνεις με τα αποτελέσματα. Το να αποκαλείς τον εαυτό σου αποτυχημένο δεν έχει κανένα νόημα.
  • Φόβος επίκρισης. Απαλλάξου! Δεν χρειάζεσαι την έξωθεν καλή μαρτυρία. Είσαι ιερό δημιούργημα του Θεού. Ο δρόμος σου είναι μοναδικός και ιδιαίτερος. Οι γνώμες των άλλων πάντοτε περιέχουν κρίση. Όταν γνωρίζεις πως βρίσκεσαι σε θεία αποστολή, δεν εξαρτάσαι από την γνώμη των άλλων. Εσύ συνέχισε τον δρόμο σου.
  • Φόβος δεινών. Απαλλάξου! Δεν μπορείς να υποφέρεις όταν γνωρίζεις τον ιερό σου εαυτό. Μόνο το πρόσωπο που φαντάζεσαι ότι είσαι, υποφέρει. Η χαρά σου είναι θεία, το ίδιο και τα δεινά σου. Όλα τα βάσανα είναι μέρος του σχεδίου του Θεού και χαρίζουν ανυπέρβλητη σοφία όταν πάψεις να τα κρίνεις.
  • Φόβος μοναξιάς. Απαλλάξου! Δεν μπορείς ποτέ να είσαι μόνος. Όταν το γνωρίζεις αυτό, δεν θα φοβάσαι ποτέ την μοναξιά. Σε περιβάλει ένα γιγάντιο δίχτυ προστασίας τρυφερών ψυχών που βρίσκονται στο ίδιο μονοπάτι με εσένα. Γνώριζε ότι αυτή είναι η αλήθεια. Μείνε επικεντρωμένος στον σκοπό σου και ξέχνα το αίσθημα της μοναξιάς. Μόλις το κατορθώσεις, θα γνωρίσεις όλη την φώτιση και την αγάπη που χρειάζεσαι.
  • Φόβος γελοιοποίησης. Απαλλάξου! Όταν ενεργείς με τον ανώτερο εαυτό σου, εκπληρώνεις πάντοτε τον σκοπό σου. Το αν οι άλλοι σε θεωρούν γελοίο δεν έχει καμία σημασία.
  • Φόβος επιτυχίας. Απαλλάξου! Αντικατέστησε αυτόν τον φόβο με την γνώση ότι σου αξίζουν η ευημερία και όλα τα αγαθά που έρχονται στον δρόμο σου. Γνώριζε πως όταν βρίσκεσαι στον δρόμο της ιερής σου αναζήτησης θα εμφανιστούν και εξωτερικά σημάδια επιτυχίας. Η επιτυχία σου όμως είναι θέμα εσωτερικό. Είναι τα δικά σου συναισθήματα για τον εαυτό σου, και σίγουρα δεν θέλεις να φοβάσαι τον εαυτό σου.

Αυτοί είναι οι έξι φόβοι που συνηθέστερα παρεμβάλλονται στον δρόμο προς τον ιερό σου σκοπό. Γνώριζε ότι έχεις μέσα σου τα εφόδια για να μεταμορφώσεις την ζωή σου, και ο φόβος θα φύγει πριν προλάβεις να πεις: Απαλλάξου!

Ένα από αυτά τα εφόδια είναι η αποδοχή του φόβου που σε καταλαμβάνει. Όταν αντιληφθείς ότι εισβάλει μέσα σου ο φόβος, σε παρακαλώ βεβαιώσου ότι τον αποδέχεσαι αβίαστα. Νιώσε τον. Μην παρασυρθείς να τον κρίνεις. Έχω μια φίλη η οποία συνηθίζει να έχει μια σιωπηλή συνομιλία με την σκέψη η οποία της προκαλεί φόβο. Μου λέει ότι συχνά αυτό και μόνο κάνει τον φόβο να καταλαγιάσει, γιατί τον αποδέχεται ως μια παλιά πεποίθηση που κάποτε αποτελούσε αγαπημένο κομμάτι του εαυτού της. Άλλες φορές, εκείνη και η σκέψη-φόβος συμφωνούν να κάνουν έναν νέο καθορισμό καθηκόντων για τον φόβο. Νιώσε τον φόβο και μην αφήσεις την παρελθοντική του επιρροή να συνεχιστεί.

Την πρώτη φορά που ανέβηκα στο βήμα για να μιλήσω σε αρκετές χιλιάδες ανθρώπους είχα ξεχάσει τις σημειώσεις μου, ένιωσα έντονα συναισθήματα φόβου. Εάν δεν είχα αποδεχτεί τον φόβο μου, θα τον είχα κρατήσει συνεχώς μαζί μου πάνω στο βήμα. Όμως παραδόθηκα στον φόβο, υπενθυμίζοντας συγχρόνως στον εαυτό μου ότι δεν ήμουν μόνος. Ανέβηκα στο βήμα με τον φόβο σύντροφό μου. Πριν περάσουν μερικά λεπτά, η αποστολή μου με είχε απορροφήσει και ο φόβος είχε εξαφανιστεί.

Όταν αποδέχεσαι τον φόβο και μετά κάνεις οτιδήποτε φοβόσουν εξορκίζεις αυτές τις ηττοπαθείς σκέψεις. Ακόμα, κάνεις ένα τεράστιο βήμα προς την εξάλειψη της αμφιβολίας από την ζωή σου.

Ο φόβος και η αμφιβολία είναι συνεταίροι. Εκείνο για το οποίο αμφιβάλεις θα σου προξενήσει φόβο. Εκείνο το οποίο φοβάσαι δημιουργεί αμφιβολίες για την ικανότητα σου να το αντιμετωπίσεις. Όπως ανέφερα προηγουμένως, το πραγματικό αντίδοτο της αμφιβολίας και του φόβου είναι η πίστη.

Η πίστη ως μέσο εξάλειψης του φόβου από την ζωή σου είναι ένα ανώτατο πνευματικό μάθημα.

Αν γνώριζες Ποιος περπατά δίπλα σου στον δρόμο που έχεις διαλέξει, θα ήταν αδύνατο να νιώσεις φόβο.

Απόσπασμα από το βιβλίο: «Ο Ιερός σου Εαυτός» του Dr. WayneW.Dyer

Εκδόσεις ΈΣΟΠΤΡΟΝ
Για την ΥπερΝόησις www.ypernoisis.gr

Παναγιώτα Τζιτζίκου

Read 5150 times

Latest from VaiosPanagiota