Print this page
Σεμινάριο γιόγκα με τη Λήδα Shantala, Κυριακή 9 Μαΐου 2021 Σεμινάριο γιόγκα με τη Λήδα Shantala, Κυριακή 9 Μαΐου 2021

Eπιστροφή στην Ουσία - σεμινάριο γιόγκα με τη Λήδα Shantala

Ολοήμερο σεμινάριο γιόγκα, διαλογισμού, ινδικής φιλοσοφίας  

με τη Λήδα Shantala

Αναζωογόνηση και επαναπροσδιορισμός κατεύθυνσης ζωής

Κυριακή 9 Μαϊου 11:30 – 17:00

Ο άνθρωπος μοιάζει με καλειδοσκόπιο του οποίου η εικόνα αλλάζει, συντίθεται και αποσυντίθεται ανάλογα με την κίνηση και τις επιρροές. Είμαστε σε συνεχή εναλλαγή, όπως το σύμπαν του οποίου είμαστε η εικόνα. Είμαστε ο μικρόκοσμος του μεγάλου κόσμου.

Και αυτός ο μεγάλος κόσμος είναι ο υπνωτιστής.

Μία χίμαιρα, όπως η οφθαλμαπάτη του νερού στην έρημο. Όμως αυτό το νερό δεν ξεδιψάει. Αυτή η ζωή που ζούμε, ως οφθαλμαπάτη, δεν μπορεί να μας ξεδιψάσει από τη βαθιά ανάγκη του να αισθανθούμε ασφαλείς, γαλήνιοι, χαρούμενοι. Παρόλα αυτά η ανάγκη του να πιούμε από το νερό της ουτοπίας είναι ριζωμένη μέσα μας, όπως και ο φόβος του να πνιγούμε από την ίδια την οφθαλμαπάτη.

Έχουμε τόσο πολύ οργανωθεί να ζούμε με ψέματα σε σχέση με την αλήθεια μας, που πιστέψαμε ότι για να καταφέρουμε να  ζήσουμε πρέπει να προφυλάξουμε το ψέμα μας. Φοβόμαστε την αλήθεια μας. Ίσως γιατί μας ζητάει να απαγκιστρωθούμε από τα στηρίγματα  πλάνης που οργανώσαμε γύρω μας, που πάντα στο τέλος μας προδίδουν.

Στο σεμινάριο θα πάρουμε μια απόσταση από την ταύτιση με το σώμα μας, τις σκέψεις μας, τις συγκινήσεις μας. Μέσα από τις asanas, το pranayama, το διαλογισμό, τη βαθιά κατανόηση τόσο της ανθρώπινης φύσης μας όσο και της πνευματικής μας υπόστασης, μέσα από τη φιλοσοφία,  θα προσπαθήσουμε να «ξεϋπνωτιστούμε»  και να αφυπνίσουμε μέσα μας τη βαθιά γαλήνια και ευδαίμονα φύση μας που, αν και ζει μέσα σε αυτόν τον κόσμο, δεν είναι αυτού του κόσμου.

Τι περιλαμβάνει το σεμινάριο:

  • 2ώρες asanas,
  • pranayama,
  • yoga nidra (πλήρης χαλάρωση)
  • φιλοσοφία

Επεξηγήσεις σχετικά με την ύλη του σεμιναρίου

Raja Yoga

Raja Yoga είναι το οκταμελές πανάρχαιο ινδικό σύστημα – darshana, που σημαίνει προοπτική, – το οποίο οδηγεί τον ασκούμενο από τον ψυχο-νοητικό περιορισμό, τον πόνο και το ψυχικό σκοτάδι, σε μια διευρυμένη συνειδητοποίηση της ταυτότητας και του είναι του, εδραιώνοντάς τον μέσα σε αληθινούς άξονες στήριξης, δύναμης και αντίληψης.

Σ’ αυτή την εσωτερική ψυχική μετατόπιση, η συγκέντρωση είναι απαραίτητο εργαλείο. Το σώμα, ως συμπυκνωτής και εκφραστής λεπτοφυών διεργασιών, χρειάζεται να συνειδητοποιήσει τα «βάρη», τις δυσκολίες και τα άλγη που του επιβάλλουν τα απωθημένα, και να εκφράσει ποιότητες που θα επιτρέψουν νέες ισορροπίες και αναπόφευκτα, ίαση.

Η αναπνοή, που καθρεφτίζει το χαρακτήρα και τη γενικότερη κινητική και νοητική συμπεριφορά μας, είναι φορέας ενέργειας, φακός εξέτασης και ανακάλυψης διαστρεβλώσεων, σε όλα τα επίπεδα. Μέσα από τη συνειδητή εργασία με την εισπνοή, την εκπνοή, όπως και τα ανάμεσά τους διαστήματα (παύσεις/κρατήματα), προάγονται όλες οι λειτουργίες των συστημάτων και των οργάνων του σώματος και ως εκ τούτου επέρχεται «κάθαρση». Αυτή η «κάθαρση» θα οδηγήσει τον ασκούμενο σε βαθύτερα πεδία του ασυνείδητου νου, μέχρι ανεξιχνίαστες περιοχές του «μη-νου», που διέπονται από πληρότητα, σιωπή και ενεργητική ακινησία.

Η παράταση της συγκέντρωσης και η παραμονή σε αυτές τις περιοχές (όπου οι συχνότητες του εγκεφάλου είναι πολύ χαμηλές), οδηγεί σταδιακά στην πλήρη αποστασιοποίηση από εξωγενείς παράγοντες και στην τελική απορρόφηση από τον πνευματικό πυρήνα, που βιώνεται από τον ασκούμενο ως «έκσταση» και βαθειά συνειδητοποίηση εαυτού.

Asanas: Στάσεις εκγύμνασης που ασκούν το νου και το σώμα αυξάνοντας την ψυχοσωματική του υγεία. Η μεθοδολογία της κινησιολογίας των ασκήσεων διαπνέεται από τη γενικότερη φιλοσοφία και τους στόχους του πλήρους συστήματος.

Pranayama (O έλεγχος και ενίσχυση του πεδίου ενέργειας): Αναπνευστικές ασκήσεις οι οποίες δρώντας στο ενεργειακό πεδίο ευεργετούν το σώμα, ισχυροποιούν την ανοσοποιητική άμυνα του οργανισμού, κατευνάζουν τις σκέψεις, αναπτύσσουν την ικανότητα της διάκρισης, τον αυτοέλεγχο και τη συνειδητοποίηση των εσωτερικών αναγκών. Δομούν ένα ισχυρό ενεργειακό πεδίο ικανό να καθαρίσει το νου μέχρι αυτός να λάμψει «ως κρύσταλλος».

Dhyana: Διαλογισμός. Άσκηση ψυχο-νοητικής ισορροπίας και ακινησίας η οποία αποκαλύπτει την εσωτερική διάσταση της ψυχής και του πνεύματος. Ενισχύει την αυτοπαρατήρηση και την αυτογνωσία, καλλιεργεί την ψυχή και το χαρακτήρα και βοηθά άμεσα στην ίαση των ασθενειών, επιδρώντας θετικά και τελικά εξαλείφοντας τα ασυνείδητα αίτια που την προκάλεσαν.

Θεωρία: Εξετάζονται τα Yoga Sutras του Patanjali όπως και συναφή αρχαία κείμενα. Αυτά τα κείμενα, με εξαιρετική ακρίβεια και επιστημοσύνη, εξετάζουν τη φύση του πόνου και τα αίτια της ανθρώπινης υπαρξιακής αγωνίας. Επίσης αναλύουν τα διαφορετικά πεδία του νου - από τον εξωτερικό του φλοιό μέχρι το βάθος του ασύνειδου - όπως και τη σύνδεση του ατομικού με το συλλογικό. Προτείνονται ως χάρτης και πυξίδα στους αναζητητές του εσωτερικού ταξιδιού που προσπαθούν να ανακαλύψουν τη βαθειά τους φύση, ενώ παράλληλα προσφέρουν υλικό για νοητική εργασία και επανεξέταση πολλών δεδομένων «κλισέ».


Ημερομηνία & Ώρες Διεξαγωγής:  Κυριακή 9 Μαϊου 2021 | 11:30 – 17:00

Τόπος Διεξαγωγής: Online
Ώρα σύνδεσης στην πλατφόρμα Zoom: 11.15
Δηλώσεις συμμετοχής: άμεσα, για εξασφάλιση θέσης & μέχρι Παρασκευή 24.1.2020

Δηλώσεις Συμμετοχής και πληροφορίες: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 
Οικονομική τακτοποίηση με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό και αποστολή αποδεικτικού ηλεκτρονικά το αργότερο έως την Παρασκευή 7 Μαΐου 2021
Αποστολή (από μας) συνδέσμου και κωδικού σύνδεσης στην πλατφόρμα ZOOM: το Σάββατο 8 Μαΐου
Οδηγίες για συμμετοχή στα online μαθήματα 
Πλήρες ετήσιο πρόγραμμα

Τι να έχετε μαζί σας: Στρώμα, ελαφριά κουβερτούλα, δύο μαξιλάρια, καρέκλα. Παρακαλούμε να φοράτε ανοιχτόχρωμα ρούχα για να φαίνεστε στο βίντεο.
Δεν θα γίνει μεγάλο διάλειμμα για φαγητό. Να έχετε προβλέψει κάτι πολύ ελαφρύ για το δεκάλεπτο διάλειμμα που θα κάνουμε. Εκτός αυτού θα γίνουν άλλα δύο ολιγόλεπτα διαλείμματα.


Λήδα Shantala

Δημιουργός και ιδρύτρια του πολυχώρου πολιτισμού και τεχνών shantom.
Δασκάλα γιόγκα, διαλογισμού, ινδικού κλασικού χορού Μπάρατα Νάτυαμ, χορογράφος, χοροθεραπεύτρια G.D.T.R. Sr, φιλόλογος (Γαλική φιλολογία Sorbonne III)
Σπούδασε γιόγκα, θεωρία και πρακτική - εμβαθύνοντας στα αρχαία κείμενα της ινδικής φιλοσοφίας - στις πιο διακεκριμένες σχολές της Ινδίας μαθητεύοντας κοντά σε μεγάλους σύγχρονους γιόγκις και σοφούς όπως οι sri Satyananda, B.K.S. Iyengar, T.K.V. Desikatchar, sri Chandra Swami Udasin. Είναι διπλωματούχος του κρατικού Iδρύματος ΄Ερευνας της Γιόγκα της «Kaivalya Dhama» (Λονάβλα, Ινδία).
Μετά την επιστροφή της στην Ελλάδα το 1985, η Λήδα Shantala ξεκίνησε τη διδασκαλία γιόγκα, ινδικού κλασικού χορού και χοροθεραπείας αρχικά στο Πολιτιστικό Κέντρο Μάντιραμ και από το 2003 στον Πολυχώρο Shantom.
Μετά από 30 χρόνια διδασκαλίας, έχει αναπτύξει προσωπική αίσθηση και εμπειρία, που της επιτρέπει να προσεγγίζει τους μαθητές της με έναν άμεσο και εξατομικευμένο τρόπο. Τώρα μεταδίδει μεν τη γνώση που έλαβε από τους δασκάλους της αλλά εμπλουτισμένη από τα προσωπικά της βιώματα που προέρχονται από την καθημερινή της πολύχρονη πρακτική. Βιώματα που της επιτρέπουν πλέον να αντιλαμβάνεται τη γιόγκα σε όλες της τις πλευρές, αντλώντας αυθόρμητα τον τρόπο ερμηνείας του όλου συστήματος από την προσωπική της πηγή σοφίας.

Χρήσιμοι σύνδεσμοι:

Περισσότερα για τη γιόγκα

Η Λήδα Shantala στο χώρο της: συνέντευξη όπου μιλά για τις εμπειρίες της, τις αξίες που διέπουν τη γιόγκα, τον ινδικό χορό, και τη χοροθεραπεία και τη σπουδαιότητα τους στην ανθρώπινη εξέλιξη, και μας ξεναγεί στον πολυχώρο Shantom.

Λήδα Shantala - Ο μύθος του χορού: Συνέντευξη της Λήδας Shantala για το Shantom, τη γιόγκα, τον ινδικό χορό και τη χοροθεραπεία.

Βίντεο για τα μαθήματα γιόγκα στο Shantom

Shantom Facebook page
Instagram
Shantom YouTube Channel 
Leda Shantala YouTube Channel

Newsletter εγγραφή

Read 775 times
Rate this item
(0 votes)

Latest from Leda

Related items