Print this page

Retreat γιόγκα και χοροθεραπείας στην Εύβοια | Λήδα Shantala

Ψυχοσωματική συνειδητοποίηση και πνευματική απελευθέρωση

8ήμερο σεμινάριο/retreat: raja yoga, διαλογισμού, φιλοσοφίας  και χοροθεραπείας

Βιωματικής και εκπαιδευτικής κατεύθυνσης
Βορειοανατολική Εύβοια, Σάββατο 20 Ιουλίου – Σάββατο 27 Ιουλίου 2019

με τη Λήδα Shantala

Σε εξαιρετικά χαμηλή τιμή

Είναι σημαντικό από καιρού εις καιρόν να κάνουμε παύση. Να φεύγουμε από την καθημερινότητά, να προσφεύγουμε μέσα μας και να εντατικοποιούμε τις ασκήσεις μας.
Είναι πάνω από δύο δεκαετίες που γίνονται αυτά τα ζωτικά σεμινάρια ψυχικής αναζήτησης, πνευματικής ενδυνάμωσης και επανα-προσδιορισμού στόχων ζωής. Τα υλικά τους έχουν πια δοκιμαστεί πολλάκις.
Απευθύνονται σε όσους επιθυμούν να χαλαρώσουν, σωματικά ψυχικά και νοητικά, να ηρεμήσουν, να εμβαθύνουν, να φιλοσοφήσουν. Σε όσους θέλουν να προχωρήσουν πνευματικά στη γνώση του εαυτού τους.
Προσφέρονται ως πυξίδα και ως εσωτερικός χάρτης, για να φωτίσει ο κάθε ασκούμενος το δικό του, μοναδικό μονοπάτι. Να επικεντρωθεί σε αυτό που είναι σημαντικό. Να αναγνωρίσει το αίτημα της παρούσης στιγμής και, ξεδιαλύνοντας τα περιττά ερωτήματα, να προχωρήσει στον ουσιώδη στόχο.
Με τη γιόγκα και το διαλογισμό δύο φορές την ημέρα, δυναμώνει και ηρεμεί βαθιά το σώμα, ο νους και το νευρικό σύστημα. Και έτσι μπορεί να καθρεφτιστεί στη συνείδηση η πνευματική αλήθεια μας.
Με τη θεωρητική προσέγγιση και τη μελέτη των κειμένων ισχυροποιούμε ένα νέον τρόπο σκέψης που μπορεί να υποστηρίξει τις αλλαγές και τις νέες μας κατευθύνσεις.
Με τη χοροθεραπεία εκφράζουμε και συνειδητοποιούμε τα συναισθήματα μας, βρίσκοντας μέσα από το σώμα μας την ενέργεια για αλλαγή, για το επόμενο βήμα.
Με την επαφή μας με τη θάλασσα, το νερό, το πράσινο, εξαγνιζόμαστε και συνδεόμαστε με την ανθρώπινη φύση μας.
Η αίσθηση της ομάδας, η μέριμνα για ουσιαστική φροντίδα και επικοινωνία, η ανάπτυξη δεσμών μεταξύ μας, είναι η βάση, η προϋπόθεση για όλα τα άλλα. Η ψυχή μας έχει ανάγκη από αγάπη και υποστήριξη, ποιοτική συναλλαγή, αμοιβαιότητα και φιλία.

Raja Yoga

Η Ράτζα Γιόγκα είναι μια πανάρχαια μέθοδος εσωτερικής έρευνας και άσκησης, ικανή να οδηγήσει τον ασκούμενο σε μία «εσωτερική μετατόπιση» και διεύρυνση του τρόπου βιώματος και αντίληψης της ζωής του. Αποτελείται από ασκήσεις συμπεριφοράς, προς εαυτόν και  τρίτους,  τις οποίες ο ασκούμενος προσπαθεί να  εφαρμόσει στην καθημερινότητα του, ασκήσεις σώματος και αναπνοής, μέσω των οποίων εισέρχεται σε ζώνες του ασυνείδητου νου, όπως και ασκήσεις νοητικές, οι οποίες με τη σωστή μεθοδική και επαναλαμβανόμενη πρακτική, οδηγούν σε εσώτερες συνειδητοποιήσεις της ουσιαστικής μας φύσης και συνοδεύονται από αισθήματα σιγουριάς, εσωτερικής ασφάλειας και ευτυχίας, συχνά εν μέσω προβλημάτων.

Το τι είναι γιόγκα, τόσο στη θεωρητική, όσο και σωματική ψυχική και νοητική διάσταση, καταγράφεται μεθοδικά και εκτενώς μέσα στα κείμενα. Η ενεργοποίησή της όμως προϋποθέτει μακρά  μαθητεία με δάσκαλο, ο οποίος έχει ενεργοποιήσει τη γιόγκα μέσα του και έχει αγγίξει βαθειά πνευματικά πεδία του πυρήνα του, κάτω από την εποπτεία  του δικού του δασκάλου. Κατά τη μαθητεία αυτή, όπως γίνεται και στη βιωματική μετάδοση βασικών αρχών του τι είναι ζωή από τους γονείς στα παιδιά, μεταδίδεται η δύναμη της ψυχικής και πνευματικής  συνειδητότητας  του επόπτη στο μαθητή. Είναι αυτή η μετάδοση, η οποία επιτρέπει την ανακάλυψη και διεύρυνση του εσωτερικού αγωγού αντίληψης της γιόγκα στο μαθητή,  επιτρέποντας  στην εσωτερική σελήνη, tha, να φωτίσει το εσωτερικό μονοπάτι. ( Ha - Tha yoga)

Χοροθεραπεία

Η Χοροθεραπεία, με βαθειά μελετημένους  χορευτικούς καθοδηγούμενους αυτοσχεδιασμούς επιτρέπει το ξεδίπλωμα της εκφραστικότητας στην κίνηση, την έκφραση απωθημένων συγκινήσεων, την απελευθέρωση  δημιουργικού δυναμικού, την αύξηση της αισθαντικότητας,  την ίαση,  την ψυχοσωματική απαρτίωση και  μέσα από τις αλληλεπιδράσεις,  τη βαθειά ψυχική επικοινωνία των μελών μεταξύ τους και με τη φύση.

Ο Χώρος και το Πρόγραμμα

Η Βίλλα ΑβέρωφΗ ομάδα μας θα φιλοξενηθεί στη Βίλα Αβέρωφ, που βρίσκεται στην άκρη του χωριού Κήρινθος, στην κοιλάδα του ποταμού Κηρέα, βόρεια της Εύβοιας, σε απόσταση δύο περίπου ωρών από τα βορειοδυτικά της Αθήνας. Η περιοχή είναι εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς με βουνά, λόφους, ποταμούς, πλατάνια, ελαιώνες και γόνιμες κοιλάδες όπου φυτρώνουν καλαμπόκι και βαμβάκι.
Χτισμένη τον 19ο αιώνα, διατηρητέα και πλήρως αναπαλαιωμένη, η Βίλλα Αβέρωφ, μέσα στο πράσινο, γοητεύει με την αρχοντική της ατμόσφαιρα. Τα κτίρια διαθέτουν καθιστικό, βεράντες, ευρύχωρες κρεβατοκάμαρες με μπάνιο, πλήρως εξοπλισμένη κοινόχρηστη κουζίνα και πλυντήριο στη διάθεση των συμμετεχόντων.
Οι μεγάλοι καταπράσινοι και σκιεροί κήποι, σε διαφορετικά επίπεδα, καθώς και η φάρμα με ζώα που βρίσκεται λίγο παρακάτω, προσφέρουν ευκαιρίες περιπάτου μέσα στη φύση, ενώ η μεγάλη πισίνα στιγμές δροσιάς και χαλάρωσης.


Η άσκησή μας θα γίνεται σε μια όμορφη αίθουσα 90 τ.μ. με ξύλινη οροφή και πάτωμα, σε πέτρινο κτίριο 300 ετών.

 

Βίλλα Αβέρωφ, αίθουσα γιόγκα  

Η παραλία της Κρύας Βρύσης, σε απόσταση 4 χλμ, είναι από τις μεγαλύτερες παραλίες σε έκταση στο σύνολο του Δήμου Μαντουδίου - Λίμνης – Αγίας Άννας και θεωρείται ως η νότια προέκταση της διάσημης παραλίας της Αγίας Άννας. Βρέχεται από τα δροσερά αιγαιοπελαγίτικα νερά και το κύριο χαρακτηριστικό της είναι η πλούσια άμμος. Κοντά είναι και η Λίμνη, οι Ροβιές, με τα υπέροχα τοπία τους.
Παραλία 

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες του χώρου εδώ.

Το ημερήσιο πρόγραμμα

  • 07.00 – 08.00   Σιωπηλό κάθισμα, διαλογισμός, μια ήρεμη προσπάθεια αυτοσυγκέντρωσης και αναζήτησης μέσω της εσωτερικής σιωπής του πνευματικού πεδίου
  • 8.00  - 10.00      Υoga asanas, pranayama, χαλάρωση : εργασία στο σώμα μέσα από ασκήσεις γιόγκα, αναπνευστικές και νοητικές ασκήσεις
  • 10.00 – 11.00    Πρόγευμα
  • 11.00 – 13.00    Εμβάθυνση στη φιλοσοφία, τα θεωρητικά κείμενα της γιόγκα, συζήτηση
  • 13.00 – 17.15    Ελεύθερος χρόνος για μπάνιο και ανάπαυση
  • 17.30 – 19.30    Χοροθεραπεία
  • 20.00 - 21.00    Υoga asanas, pranayama, χαλάρωση
  • 21.00 – 21.30    Σιωπηλό κάθισμα, διαλογισμός
  • 21.30 – 23.00    Δείπνο, απόλαυση της ομάδας μας

Δίνεται βεβαίωση παρακολούθησης σε όσους μαθητές το επιθυμούν, αρκεί να το δηλώσουν με την εγγραφή τους στη γραμματεία.

Τα Οικονομικά

Η Λήδα κατανοώντας και βιώνοντας και η ίδια την οικονομική στενότητα,  αποφάσισε να προσφέρει και φέτος σε απίστευτα χαμηλή τιμή πολύτιμες γνώσεις και εμπειρία δεκαετιών, ακριβώς γιατί πιστεύει ότι μέσα σε αυτή τη δίνη που βιώνουμε, η αναγκαιότητα της ψυχικής και πνευματικής καλλιέργειας και εμβάθυνσης, όπως και του νοητικού ξεκαθαρίσματος, γίνονται πλέον προτεραιότητα  ακόμη και για την ίδια την υγεία του ανθρώπου.
Προσπαθήσαμε με όλους τους τρόπους να κάνουμε αυτήν την τριπλή εμπειρία  διακοπών, έντονης άσκησης και εκπαίδευσης εφικτή, σε όσους το επιθυμούν σοβαρά, με οικονομικές μειώσεις, πληρωμή με δόσεις:
1. Προκαταβολή διδάκτρων σεμιναρίου,  το αργότερο  μέχρι την Παρασκευή 17 Μαΐου 2019.
2. Εξόφληση υπολοίπου διδάκτρων και 50% της διαμονής το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 7 Ιουνίου.
3. Εξόφληση διαμονής + διατροφής, το αργότερο μέχρι την Παρασκευή  28 Ιουνίου (μετά το Shantom θα είναι κλειστό)

Τηλεφωνήστε στη γραμματεία για λεπτομέρειες. (Το συνολικό κόστος εξαρτάται από το είδος του δωματίου που θα επιλέξετε).

Θέσεις  περιορισμένες!

Η γρήγορη απόφασή σας θα σας εξασφαλίσει τη θέση σας και δωμάτιο της αρεσκείας σας. Είναι απολύτως απαραίτητο για τη διοργάνωση να ξέρουμε έγκαιρα πόσα δωμάτια θα χρειαστούμε να κλείσουμε, γι αυτό σας παρακαλούμε να δηλώσετε συμμετοχή όσο γρηγορότερα γίνεται. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας εγγραφής.

Χρήσιμοι σύνδεσμοι:

Περισσότερα για τη γιόγκα
Περισσότερα για τη χοροθεραπεία
Η Λήδα Shantala στο χώρο της: συνέντευξη όπου μιλά για τις εμπειρίες της, τις αξίες που διέπουν τη γιόγκα, τον Ινδικό χορό, και τη χοροθεραπεία και τη σπουδαιότητα τους στην ανθρώπινη εξέλιξη, και μας ξεναγεί στον πολυχώρο Shantom.

Λήδα Shantala - Ο μύθος του χορού: Συνέντευξη της Λήδας Shantala για το Shantom, τη γιόγκα, τον ινδικό χορό και τη χοροθεραπεία.
Βίντεο με χοροθεραπεία στο Shantom
Βίντεο με μάθημα γιόγκα στο Shantom


Ημερομηνίες & Ώρες Διεξαγωγής:
Άφιξη:
Σάββατο 20/7/2019  Αναχώρηση: Σάββατο 27/7/2019.

Το σεμινάριο αρχίζει το Σάββατο 20 Ιουλίου στις 17:00 και ολοκληρώνεται το  Σάββατο 27 Ιουλίου στις 13:00. H αναχώρηση γίνεται το μεσημέρι του Σαββάτου.

Τόπος Διεξαγωγής και οδηγίες πρόσβασης:

Η Βίλλα Αβέρωφ βρίσκεται στο βορειοανατολικό κομμάτι της Εύβοιας και απέχει περίπου 70 χμ. από την Χαλκίδα. Βρίσκεται μετά το Προκόπι και το Μαντούδι, και πριν τη Στροφυλιά και την Αγ. Άννα.

Με αυτοκίνητο:
Εφόσον περάσετε την υψηλή γέφυρα, ακολουθήστε τις πινακίδες προς Βόρεια Εύβοια. Η διαδρομή είναι μαγευτική: Ο δρόμος διασχίζει τις ανατολικές πλαγιές του Όρους Κανδήλι, περνάει από τη θέση Άγιος όπου βλέπει κανείς έλατα, και προχωράει κατά μήκος της κοίτης του ποταμού Κηρέα, πλάϊ σε ρεματιές και το πλατανόδασος του Προκοπίου.
Την Κήρινθο θα την συναντήσετε στην μετάβαση από την Χαλκίδα προς την Ιστιαία μετά το Μαντούδι. Από τη Χαλκίδα μέχρι την Κήρινθο η απόσταση είναι 60 χιλιόμετρα.
Η Βίλα Αβέρωφ είναι τοποθετημένη στα περίχωρα του χωριού, απέναντι από την εκκλησία και τους παλιούς στάβλους
Αθήνα-Κήρινθος: 136 χλμ. Χρόνος (μέσω Α/Δ ΠΑΘΕ/E75/Α1 και ΕΟ Χαλκίδας Αιδηψού). Περίπου 2 ώρες και 15 λεπτά
Οδηγίες από google maps

Με λεωφορείο:
1. Αθήνα-Χαλκίδα (Δρομολόγια Αθήνα-Χαλκίδα Σαββάτου ΕΔΩ)
2. λεωφορείο Χαλκίδα-Προκόπι-Αγ.Άννα-Ιστιαία, και θα κατέβετε αμέσως μετά το Μαντούδι, στην Κήρινθο.

Χρήσιμα τηλέφωνα:
ΚΤΕΛ Ευβοίας (Χαλκίδα): 2221020400, 22210-22640, 22210-22436,
ΚΤΕΛ Ευβοίας (Αθήνα): 2108322997
ΚΤΕΛ Εύβοιας, Ιστιαία: 2226052284)

Πληροφορίες & Δηλώσεις Συμμετοχής:
Shantom –Πολυχώρος Πολιτισμού και Τεχνών
210 6717529 | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | shantala.gr
Ώρες λειτουργίας γραμματείας: Τρίτη & Πέμπτη 10.30-13.30 Δε έως Παρ. 18.00-22.00


Λήδα Shantala

Καθηγήτρια Raja Yoga, Χοροθεραπεύτρια G.D.T.R. Sr, απόφοιτος Γαλλικής Φιλολογίας της Σορβόννης (Dipl. Licence ès Lettres, Paris III Sorbonne), χορογράφος, χορεύτρια και καθηγήτρια ινδικού κλασικού χορού Μπάρατα Νάτυαμ ιδρύτρια του Πολυχώρου Πολιτισμού και Τεχνών Shantom «Σμάρω Στεφανίδου – Λήδα Shantala».

Κατά τη διάρκεια των σπουδών της στο Παρίσι, το 1976, είχε την πρώτη της επαφή με τη γιόγκα και τον ινδικό χορό, καθώς και πλούσια εμπειρία σε ομάδες θεραπείας.

Το 1978 ταξίδεψε στην νότια Ινδία όπου επί τέσσερα χρόνια εκπαιδεύτηκε στον κλασικό ινδικό χορό Μπάρατα Νάτυαμ και στη Ράτζα Γιόγκα. Είναι διπλωματούχος τού κρατικού Ιδρύματος Γιόγκα και Ιατρικής Έρευνας της Ινδίας «Kaivalya Dhama», της ακαδημίας χορού της Ινδίας «Bharata Kalanjali», και της σχολής έκφρασης «Abhinaya Sudha» Είναι διπλωματούχος του κρατικού Iδρύματος Έρευνας της Γιόγκα «Kaivalya Dhama» (Υoga Research Institution) στη Λονάβλα (Πούνα) και μαθήτευσε κοντά σε μεγάλους σύγχρονους γιόγκις και σοφούς. Έμεινε κατ’επανάληψιν στο άσραμ του sri Ramana Maharshi, του Ramdas, της Ma Αmritananda Mayi, του Shankaracharya (Chennai).
Είχε για δασκάλους της τους sri Rocketti, Arnaud Desjardins, (Γαλλία), Leopoldo Chariars, (Αργεντινή), Baba Khan (Αίγυπτος), Swami Satyananda, B.K.S Iyengar, T.K.V. Desikatchar (Chennai) και πολλούς άλλους, κυρίως δασκάλους της Vedanta. Από το 1989, ασκείται στο διαλογισμό κοντά στο σοφό-udasin Sri Chandra Swami (Ινδία).

Αργότερα ταξίδεψε για 2 χρόνια, στo Γκαμπόν της Αφρικής, στη σαμανιστική κοινότητα «Μοmbwiri» της φυλής Mitsogo, με στόχο την έρευνα των «θεραπειών ομάδας» - η μοναδική δυτική ερευνήτρια διεθνώς που έγινε δεκτή για να διδαχτεί κοντά τους την αρχέγονη αυτή μορφή ίασης. Στη συνέχεια συμπλήρωσε τη σπουδή της χοροθεραπείας με τη δρ. Μάρσια Λέβενταλ, υφηγήτρια του Πανεπιστημίου της Ν. Υόρκης και το 2010 επέστρεψε στην Αφρική για να εμβαθύνει περεταίρω την εκπαίδευσή της στις ομάδες θεραπείας, αποκτώντας τον τοπικό τιμητικό τίτλο “Ntzogo Polo” = εκείνη που γνωρίζει τα μυστικά και βοηθά τους άλλους.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα το 1985, ίδρυσε το Χοροθέατρο «Λήδα Shantala», μια πρωτοποριακή ομάδα χορού με σύγχρονο διαπολιτισμικό και πολύ-πολιτισμικό χαρακτήρα. Από το 1987 διδάσκει (πρώτα στο Κέντρο Μάντιραμ και έπειτα στον Πολυχώρο Πολιτισμού και Τεχνών Shantom) Raja Yoga/διαλογισμό, Μπάρατα Νάτυαμ και συντονίζει μηνιαίες ομάδες Χοροθεραπείας.
Διαλογίζεται καθημερινά και τουλάχιστον 2 φορές το χρόνο ταξιδεύει στην Ινδία για περαιτέρω εμβάθυνση και ανανέωση της επαφής της με την πηγή της φιλοσοφίας της γιόγκα.

Μετά από σχεδόν 30 χρόνια διδασκαλίας, έχει αναπτύξει προσωπική αίσθηση και εμπειρία που της επιτρέπει να προσεγγίζει τους μαθητές της με έναν άμεσο και εξατομικευμένο τρόπο. Τώρα μεταδίδει μεν τη γνώση που έλαβε από τους δασκάλους της αλλά εμπλουτισμένη από τα προσωπικά της βιώματα που προέρχονται από την καθημερινή της πολύχρονη πρακτική. Βιώματα που της επιτρέπουν πλέον να αντιλαμβάνεται τη γιόγκα σε όλες της τις πλευρές, αντλώντας αυθόρμητα τον τρόπο ερμηνείας του όλου συστήματος από την προσωπική της πηγή σοφίας.

Read 996 times
Rate this item
(1 Vote)

Latest from Leda

Related items