Print this page
Οι αρχαίοι Έλληνες και οι αρχαίοι Ινδοί απολάμβαναν και τιμούσαν το χορό με παρόμοιους τρόπους. Οι αρχαίοι Έλληνες και οι αρχαίοι Ινδοί απολάμβαναν και τιμούσαν το χορό με παρόμοιους τρόπους.

“Ιερός χορός στην αρχαία Ελλάδα και Ινδία” | Ομιλία με προβολή βίντεο

Λήδα Shantala:


“Ιερός χορός στην αρχαία Ελλάδα και Ινδία”


Μια συγκριτική προσέγγιση της αρχαίας ελληνικής ορχηστικής τέχνης και του ινδικού κλασικού χορού, μέσα στο φιλοσοφικό πλαίσιο των δύο πολιτισμών.

Ομιλία με προβολή βίντεο.

Με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Χορού (27 Απριλίου 2018)

 

Ημέρα και ώρα: Σάββατο 5 Μαΐου 2018, ώρα 19:30
Χώρος διεξαγωγής: Shantom, Πολυχώρος Πολιτισμού και Τεχνών «Σμάρω Στεφανίδου – Λήδα Shantala»

Διεύθυνση: Τριπόλεως 35 15231 Κ. Χαλάνδρι δίπλα στο Μετρό Χολαργός, γραμμή μπλέ

Τηλ. 2106717529

Ιστοσελίδα: www.shantala.gr,

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο info@shantala.gr


Είσοδος ελεύθερη (με δήλωση συμμετοχής)

 

Οι αρχαίοι Έλληνες και οι αρχαίοι Ινδοί απολάμβαναν και τιμούσαν το χορό με παρόμοιους τρόπους. Και για τους δύο, ο χορός είχε πνευματική ουσία, ήταν δώρο των θεών και τρόπος επικοινωνίας με αυτούς. Και στους δύο πολιτισμούς, ο χορός, η μουσική, το θέατρο και η μιμητική, ήταν πτυχές της ίδιας τέχνης, η οποία έδινε μεγάλη σημασία στην έκφραση των συναισθημάτων.  Οι αρχαίοι Έλληνες χορευτές συνόδευαν το χορό τους με «χειρονομίες» παρόμοιες με τα μούντρας (ή χάστας) που χρησιμοποιούνται στον ινδικό κλασικό χορό. Υπάρχουν επίσης γραπτές περιγραφές για την τέχνη της έκφρασης του προσώπου, συγγενική με την ινδική τέχνη της «αμπίναγια».
Για τους αρχαίους Έλληνες, όπως και τους Ινδούς, η τέχνη κατείχε σπουδαίες θεραπευτικές ιδιότητες και επιτελούσε κάθαρση (“saucha” στα σανσκριτικά) στον καλλιτέχνη και στους θεατές. Εθεωρείτο πνευματικό μονοπάτι αυτογνωσίας και απελευθέρωσης.

Αυτή η συγκριτική μελέτη αποτέλεσε τη βάση έμπνευσης για πολλές από τις παραγωγές του «Χοροθεάτρου Λήδα Shantala», αποσπάσματα από τις οποίες θα προβληθούν στη διάρκεια της ομιλίας. Αποσπάσματα που φωτίζουν αυτή την εσωτερική πνευματική σχέση της αρχαίας ελληνικής και ινδικής τέχνης και φιλοσοφίας.

 

Πού: Στον Πολυχώρο Πολιτισμού και Τεχνών Shantom
Τριπόλεως 35Α & Ευβοίας, 152 31 Κ.Χαλάνδρι. Στάση μετρό «Χολαργός» (γραμμή 3, μπλέ)
Πότε: Σάββατο 5 Μαΐου 2018, ώρα 19:30
Λόγω περιορισμένων θέσεων, θα κρατηθεί σειρά προτεραιότητας.
Δήλωση συμμετοχής απαραίτητη. Στη γραμματεία του Shantom τηλ. 210-6717529. Ώρες λειτουργίας γραμματείας: Δευτέρα έως Παρασκευή 18:00-21:30, Τρίτη και Πέμπτη πρωί 10:30 – 13:30

 

Λήδα Shantala

 
Aπόφοιτος Γαλλικής Φιλολογίας της Σορβόννης (Dipl. Licence es Lettres Paris III Sorbonne), χορογράφος, χοροθεραπεύτρια, καθηγήτρια χορού και γιόγκα.
Είναι διπλωματούχος τού κρατικού Ιδρύματος Γιόγκα και Ιατρικής Έρευνας της Ινδίας «Kaivalya Dhama», της Ακαδημίας χορού της Ινδίας «Bharata Kalanjali», και της σχολής έκφρασης «Abhinayia Sudha».
Είναι η μοναδική δυτική ερευνήτρια διεθνώς που έγινε δεκτή από τους Πυγμαίους, για να φοιτήσει κοντά τους την αρχέγονη χοροθερα¬πευτική τέχνη ίασης  «Μombwiri».
Σπούδασε χοροθεραπεία μέ τη δόκτορα Μαrcia B. Leventhal (Υφηγήτρια τού Πανεπιστημίου της Ν. Υόρκης).
Ίδρυσε το Χοροθέατρο «Λήδα Shantala», μια πρωτοποριακή ομάδα χορού με πλούσιο έργο στην εναλλακτική δημιουργική έκφραση το οποίο έχει αποσπάσει εξαιρετικές κριτικές για το σύγχρονο διαπολιτισμικό και πολύ-πολιτισμικό του χαρακτήρα.
Δημιούργησε και διευθύνει τον Πολυχώρο Πολιτισμού και Τεχνών «Shantom» ο οποίος διακρίνεται από μία πληθώρα δραστηριοτήτων: Μαθήματα (Γιόγκα, Pilates, Χορού, Πολεμικών Τεχνών, Εναλλακτικών θεραπειών), επιμορφωτικά Σεμινάρια, Ημερίδες, Παραστάσεις κλπ. Στο Shantom εδρεύει η Ακαδημία Ινδικού κλασικού χορού Μπάρατα Νάτυαμ τον οποίο εισήγαγε στην Ελλάδα το 1985.
 
Βρείτε μας στο youtube:
Leda Shantala YouTube account   
Shantom YouTube account
   
Facebook 

Read 1517 times
Rate this item
(0 votes)

Latest from Leda

Related items