Print this page

Χορτοφαγική ωμοφαγία: Θέλει αρετή και τόλμη!

Published in Διατροφή

Δήμητρα Μαγκλάρα, Φλώρα Γ. Παπαδοπούλου

Στην εποχή της γρήγορης και άμεσης τεχνολογίας, είναι πολύ λογικό να βομβαρδιζόμαστε με πληροφορίες γύρω από ένα πολύ ζωτικό ζήτημα για όλους μας, τη διατροφή. Από τον καθημερινό άνθρωπο που αγωνίζεται για ένα πιάτο φαΐ μέχρι τον πιο απαιτητικό γευσιγνώστη που αναλύει τις λεπτότερες γεύσεις του γκουρμέ πιάτου ενός διάσημου σεφ, όλοι μα όλοι ασχολούμαστε με το φαγητό, όχι μόνο για λόγους επιβίωσης, αλλά ως μέρος του πολιτισμού μας και κομμάτι της εξέλιξής μας.

Λένε ότι ο Θεός έδωσε στον άνθρωπο την τροφή γιατί ήταν ο μόνος τρόπος να προσεύχεται καθημερινά. Γιατί  το φαγητό θεωρείται ένα είδος προσευχής, που μας συνδέει με τον πλανήτη που ζούμε και μας θυμίζει την ιερότητα του κόσμου γύρω μας. Κάθε μπουκιά από το φαγητό μάς ενώνει με τον σπόρο που αγωνίστηκε για να βγει από το χώμα και να φυτρώσει, με τον αέρα, τη βροχή και τον ήλιο που βοήθησαν να μεγαλώσει και να γίνει φυτό, με την κίνηση του φεγγαριού, την ηρεμία και τη δύναμη της φύσης. Γι’ αυτό, η πρώτη μπουκιά από το φαγητό μας, όταν είμαστε πραγματικά πεινασμένοι φαίνεται σαν βάλσαμο και μας αλλάζει κατευθείαν τη διάθεση, και πριν καλά- καλά κατέβει στο στομάχι, εμείς νιώθουμε ήδη διαφορετικά, σαν κάτι να άλλαξε μέσα μας. Κι αυτό δεν είναι παρά η ενέργεια και οι πληροφορίες που μεταφέρει η τροφή κατευθείαν στο είναι μας.Αποκομμένοι από τη φύση με το σύγχρονο τρόπο ζωής, η ιερότητα σπανίως περιλαμβάνεται στις καθημερινές μας δραστηριότητες και στην αγχωτική μας πραγματικότητα. Όλο και συχνότερα αφήνουμε τη διατροφή μας στα χέρια κάποιου αλλού παραγγέλλοντας αμφιβόλου ποιότητας κακομαγειρεμένα γεύματα, απλώς και μόνο για να μην πεινάμε ή για να δούμε τηλεόραση ή για να βρεθούμε με φίλους. Δεν έχουμε ιδέα ότι η πέψη είναι η πιο επίπονη διαδικασία μέσα στο σώμα μας και απαιτεί πολλή ενέργεια για να ολοκληρωθεί. Νιώθουμε όμως υπνηλία και βάρος μετά από ένα λουκούλλειο γεύμα και το μόνο που θέλουμε είναι ύπνος.
Αν ήμασταν σε θέση να επικοινωνήσουμε με τα εσωτερικά μας όργανα, ίσως να μπορούσαμε να ακούσουμε το συκώτι μας να ουρλιάζει μέσα στο κεφάλι μας «έχεις τρελαθεί κι άλλη μπύρα θα πιεις, πώς θα μεταβολίσω όλο αυτό το αλκοόλ, αύριο δεν θα μπορείς να πάρεις τα πόδια σου, σταματά αμέσως» ή το στομάχι μας να ωρύεται » όχι κι άλλο γλυκό, έχεις φάει ήδη μισό αρνί, πατάτες, σαλάτα, ψωμί, μια πάστα, όχι άλλη ζάχαρη θα σκάσουμε» και τις φλέβες να σιγοντάρουν » πας καλά ρε φίλε, τόσο αλάτι, έχουμε φρακάρει εδώ πέρα, δεν κινείται τίποτα, άστο το ρημάδι,  μετά θα λες μου ανέβηκε η πίεση». Δυστυχώς  η ευτυχώς, αυτού του είδους η επικοινωνία δεν είναι δυνατή, αλλά βέβαια τα όργανα έχουν τον τρόπο τους να μας δείξουν ότι κάτι δεν πάει καλά και ονομάζεται αρχικά σύμπτωμα και σταδιακά ασθένεια.

ΑΝΆΓΚΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΙΟ ΘΡΕΠΤΙΚΉ ΚΑΙ ΗΘΙΚΉ ΤΡΟΦΉ

Η σύνδεση της τροφής μας με την υγεία είναι άμεση και επηρεάζει όχι μόνο τον οργανισμό μας σε φυσικό επίπεδο, αλλά την ψυχική και συναισθηματική μας σταθερότητα, την ποιότητα της σκέψης μας, τη διάθεσή μας και αυτό επεκτείνεται σε ολόκληρη την κοινωνία. Το ευχάριστο  είναι ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι αρχίζουν να το κατανοούν και αλλάζουν τρόπο διατροφής. Το fast food έχει αντίπαλο δέος το slow food, και μια έντονη ανάγκη για απλούστερη, πιο θρεπτική,  πιο ηθική διατροφή. Η χορτοφαγία δεν είναι πια μόδα για λίγους γραφικούς που βόσκουν όπως οι αγελάδες, αλλά ένα συνεχώς αναπτυσσόμενο διατροφικό κίνημα με πολλές διακλαδώσεις, όπως η ωμοφαγία ή πιο σωστά η χορτοφαγική ωμοφαγία. Το τι είναι ακριβώς μας το εξηγεί ιδανικά η Φλώρα Παπαδοπούλου, εκ γενετής χορτοφάγος και πρώτη πιστοποιημένη σεφ ωμοφαγίας στην Ελλάδα με πλούσιο έργο γύρω από τη διάδοση και εδραίωση της ωμοφαγίας στη χώρα μας. (www.omofagia.gr)

ΕΝΈΡΓΕΙΑ, ΥΓΕΊΑ ΚΑΙ ΨΥΧΟΠΝΕΥΜΑΤΙΚΉ ΚΑΘΑΡΌΤΗΤΑ

Επειδή «Είμαστε, ό,τι τρώμε!», είναι καιρός να παρατηρήσουμε καλύτερα τις διατροφικές μας συνήθειες και να τις βελτιώσουμε κατά έναν ανάλογο τρόπο που βελτιώνουμε το ψυχικό και το πνευματικό μας επίπεδο. Η ψυχοπνευματική καθαρότητα άλλωστε, επιτυγχάνεται καλύτερα όταν έχει προηγηθεί η διατροφική καθαρότητα, αφού, όπως είναι παραδεκτό «Όλα  ξεκινούν απ΄ το …στομάχι»! Μέσα στο πλαίσιο αυτής της «κάθαρσης», η Χορτοφαγική Ωμοφαγία αναδεικνύεται το πιο αποτελεσματικό «μονοπάτι». Η ωμοφαγία είναι μια οικολογική διατροφή, αφού σέβεται το περιβάλλον και τον εαυτό μας.
Ωμοφαγία είναι να τρώμε την τροφή μας, όπως μας την έδωσε η φύση, δηλαδή χωρίς χημική και θερμική επεξεργασία. Αυτό δεν σημαίνει διατροφική μονοτονία, όχι μόνον γιατί υπάρχει απίστευτη ποικιλία τροφών στη φύση, αλλά διότι χάρη στους προγενέστερους από εμάς ωμοφάγους έχουμε στα χέρια μας μια ολόκληρη τέχνη παρασκευής πολύ χορταστικών και δελεαστικών πιάτων γκουρμέ (που αναπτύσσεται συνεχώς) που στηρίζει την ωμοφαγία και την κάνει ελκυστική στο ευρύ κοινό.


Οι τροφές αυτές είναι:  τα φρούτα, τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί, τα όσπρια σε μορφή φύτρου. Μαζί με αυτά ακολουθούν τα μυρωδικά, τα βότανα, η χαρουπόσκονη, το ανεπεξέργαστο μέλι, τα σιρόπια που παίρνουμε από τα δένδρα (του σφενδάμου,το σιρόπι αγάβης κ.ά.), το ακατέργαστο αλάτι (σε κρυσταλλική μορφή), το ελαιόλαδο ψυχρής επεξεργασίας, οι ελιές βιολογικής καλλιέργειας χωρίς συντηρητικά. κ.ά.
Οι φρέσκιες και βιολογικές τροφές έχουν βιοενέργεια και ακέραια όλα τους τα συστατικά. Οι δε σπόροι μπορούν να φυτρώσουν, να παράγουν ζωή π.χ. σχεδόν όλοι οι ξηροί καρποί, όταν μουσκέψουν μερικές ώρες, βγάζουν φύτρο, μπορούν να δημιουργήσουν ένα καινούργιο φυτό με αποτέλεσμα να μεγιστοποιείται η θρεπτική τους αξία. Το ίδιο συμβαίνει με τα όσπρια, θα θυμάστε ίσως που στο σχολείο φυτρώναμε φακές. Ενώ όλα τα παραπάνω μαγειρεμένα μόνο να σαπίσουν μπορούν και όχι να μας δώσουν όλα τα θρεπτικά τους συστατικά, προσφέροντάς μας ενέργεια και υγεία!
Οι ωμές τροφές, καθώς και οι προ-χωνευμένες τροφές είναι υγιέστερες από τις μαγειρεμένες, διότι όταν η τροφή μαγειρεύεται σε θερμοκρασίες πάνω από 118F βαθμούς, χάνει τα ένζυμά της, αυτά που έχει προβλέψει η Φύση για να μπορεί η κάθε τροφή να μεταβολίζεται και να επιστρέφει στη γη από όπου και προήλθε. Χάνει το 50% της πρωτεΐνης, τα μέταλλα, τις βιταμίνες και γενικά τα θρεπτικά της συστατικά με αποτέλεσμα να τρώμε ποσότητες, για να πάρουμε ό,τι έχει απομείνει από θρεπτικά συστατικά μετά το μαγείρεμα. Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι η έλλειψη των ενζύμων στα φαγητά ευθύνεται για το φούσκωμα, το βάρος και την υπνηλία που νιώθουμε μετά από ένα (υποτιθέμενο) πλήρες γεύμα. Ο οργανισμός χρειάζεται όλη του την ενέργεια για να μεταβολίσει τροφές που δεν περιέχουν ένζυμα. Ενώ αντίθετα οι ωμοφάγοι δεν έχουν τέτοια συμπτώματα. Μετά από ένα πλήρες γεύμα είναι ελαφρείς και γεμάτοι ενέργεια!

ΚΑΙ ΘΑ ΑΝΑΡΩΤΗΘΕΊ ΚΑΝΕΊΣ, ΓΙΑΤΊ ΩΜΟΦΑΓΊΑ;

  • Απλώς διότι γυρίζει πίσω το ρολόι της γήρανσης πνευματικά και σωματικά με φυσικό τρόπο!
  • Γιατί  η σύνθεση της ωμής τροφής είναι 100% συμβατή με τον οργανισμό μας!
  • Τρώμε χορταστικά όση ποσότητα θέλουμε και απολαμβάνουμε υγεία, ενέργεια και τη σιλουέτα μας!

Όλοι ανεξαιρέτως οι ανά τον κόσμο ωμοφάγοι αναφέρουν τα ίδια θετικά αποτελέσματα, όπως: απαλλαγή από τη λαιμαργία, διαμόρφωση θετικής στάσης ζωής και ανάπτυξη κεφιού, απαλλαγή από καταθλιπτικά συναισθήματα, από πονοκεφάλους, από προβλήματα πριν και κατά την έμμηνο ρύση, εξαφάνιση της κυτταρίτιδας, πύκνωση του τριχωτού της κεφαλής, εξαφάνιση των λευκών τριχών στα μαλλιά, απαλλαγή από αλλεργίες,  φοβίες και πάρα πολλά άλλα. Ο κατάλογος είναι τόσο μεγάλος όσο και ο αριθμός ωμοφάγων που ο καθένας αναφέρει το πρόβλημα που είχε και απαλλάχθηκε!

Πίσω στη φύση, για τους τολμηρούς και συνειδητοποιημένους!

Διότι η ωμοφαγία δεν είναι για όλο τον κόσμο, όπως ίσως θα καταλάβατε. Είναι μόνον για εκείνους που έχουν βαθιά συνείδηση του εαυτού τους, της σχέσης τους με τη φύση και τους νόμους της, οι οποίοι είναι πέραν του κέρδους και της εμπορευματοποίησης της τροφής. Όταν ο Ιπποκράτης έλεγε «Το φάρμακό σου είναι η τροφή σου και η τροφή το φάρμακό σου..»  τι να εννοούσε άραγε;  Τις κατεψυγμένες τροφές που ξεπαγώνουν και ψήνονται σε μεγάλες θερμοκρασίες ή τα μπέργκερ και τις τηγανητές πατάτες από τα φαστ-φουντ ή τα κατάφορτα με εντομοκτόνα φρούτα και λαχανικά;
Αν παρατηρήσουμε με ψύχραιμο βλέμμα τι γίνεται γύρω μας, καταλαβαίνουμε αμέσως ότι βιώνουμε μια εποχή μεγάλων αλλαγών, οι οποίες μας παρασύρουν θέλοντας και μη και μας οδηγούν σε έναν διαφορετικό κόσμο από αυτόν που ζούσαμε ως τώρα. Το αν θα είναι καλύτερος ή χειρότερος είναι αποκλειστικά στο χέρι μας και έχει άμεση σχέση με το πόσο συνειδητοποιημένοι είμαστε στις καθημερινές μας επιλογές. Η διατροφή φαίνεται άσχετη, αλλά ίσως είναι πολύ περισσότερο σχετική με την απελευθέρωσή μας. Γιατί τελικά, ίσως η ελευθερία μας να σκοντάφτει στο στομάχι μας…

Δήμητρα Μαγκλάρα, Φλώρα Γ. Παπαδοπούλου
 
Read 5717 times

Latest from VaiosPanagiota

Related items