Print this page

Πρόγραμμα διαλογισμού σε σχολεία εμφανίζει εξαιρετικά αποτελέσματα

Στο Σαν Φρανσίσκο, μία από τις περιοχές της Καλιφόρνιας με υψηλά ποσοστά σχολικής βίας, εφαρμόστηκε για πρώτη φορά ένα πρόγραμμα διαλογισμού για τους μαθητές και τα αποτελέσματα ήταν εξαιρετικά.

Το πρόγραμμα ονομάστηκε "Ώρα Ησυχίας" και εφαρμόστηκε σε τέσσερα σχολεία, περιλαμβανομένου και ενός σχολείου στο Βιζιτέισιον Βάλεϊ, στο οποίο έχουν καταγραφεί περιστατικά βίας τόσο εντός, όσο και εκτός του σχολείου. Η κατάσταση όμως άρχισε να αλλάζει με το συγκεκριμένο πρόγραμμα, καθώς οι μαθητές της έκτης, έβδομης και όγδοης τάξης έκαναν διαλογισμό δύο φορές την ημέρα για 15 λεπτά.

Οι υπεύθυνοι του σχολείου, μιλώντας στο τοπικό κανάλι NBC, ανέφεραν πως από τότε που άρχισε το πρόγραμμα υπήρξαν πολύ μεγάλες αλλαγές στη συμπεριφορά και τις αποδόσεις των μαθητών. Αν και αρκετοί υπεύθυνοι είχαν εκφράσει αρχικά -πριν τέσσερα χρόνια- κάποιες επιφυλάξεις, πλέον πιστεύουν στη δύναμη του διαλογισμού, αφού καταγράφηκε πτώση 80% στις αποβολές των μαθητών, συνοδευόμενη από αύξηση στις σχολικές τους επιδόσεις, αλλά και στη συνέπεια της παρουσίας τους στα μαθήματα.

Ένας από τους διευθυντές των σχολείων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, ο Μπιλ Καπενχάγκεν, είπε πως ο διαλογισμός "βοήθησε τους μαθητές να ανακαλύψουν τρόπους για να αντιμετωπίσουν τη βία, τις τραυματικές εμπειρίες και το στρες της καθημερινότητας". Άλλοι υπεύθυνοι είπαν πως από τότε που ξεκίνησε το πρόγραμμα, οι μαθητές έχουν καλύτερες σχέσεις μεταξύ τους και γνωρίζουν πώς να αντιμετωπίσουν θετικά και μη βίαια τα αρνητικά συναισθήματά τους και τις στρεσογόνες καταστάσεις.

Αυτά τα αποτελέσματα δεν προκαλούν καμία έκπληξη σε όσους ασχολούνται με τον διαλογισμό. Μαζί με τη μείωση των επιπέδων του στρες, πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι ο διαλογισμός σε τακτική βάση ωφελεί τόσο γνωσιακά, όσο και σε επίπεδο υγείας, τα παιδιά και τους ενήλικες, καθώς, μεταξύ άλλων, μειώνει την αρτηριακή πίεση και προλαμβάνει τα καρδιακά νοσήματα. Ο διαλογισμός έχει αποδειχθεί επίσης πολύ αποτελεσματικός στη διαχείριση του πόνου, στην αντιμετώπιση του άσθματος, της κατάθλιψης, των διαταραχών του ύπνου, του άγχους, και είναι πολύ ωφέλιμος στη γέννα. 

Το πιο γνωστό είδος διαλογισμού ονομάζεται "διαλογισμός της επίγνωσης" (mindfulness meditation) και έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την ικανότητα συγκέντρωσης και την κριτική σκέψη. Ερευνητές από τα Πανεπιστήμια του Γέιλ και του Χάρβαρντ υποστηρίζουν πως ο διαλογισμός αυξάνει και τη φαιά ουσία του εγκεφάλου.

Πηγή: inquisitr.com

Μετάφραση: Ν. Μπάτρας

www.aytepignosi.com

Read 4177 times
Rate this item
(0 votes)

Latest from VaiosPanagiota