Print this page

Θέλει αρετή και τόλμη η αλήθεια…

Θέλει αρετή και τόλμη η αλήθεια…

 

Μεγάλο προνόμιο ενός ανθρώπου είναι να μπορεί να εκφράζει ελεύθερα και χωρίς αποστροφές τη γνώμη του. Να έχει το θάρρος να υπερασπίζεται τα πιστεύω του χωρίς να συνυπολογίζει το κόστος των λεγόμενών του. Να μην ενδιαφέρεται δηλαδή αν τα όσα πει χαϊδεύουν αυτιά ή θίγουν συμφέροντα. Να μην εξαρτάται από κανέναν, να είναι κύριος του εαυτού του.

Νομοτελειακά ο έντιμος άνθρωπος πληρώνει βαρύ αντίτιμο. Η διαφθορά θίγεται και οι διαπλεκόμενοι ενοχλούνται με αποτέλεσμα να συσπειρώνονται εναντίον του. Το μόνο κέρδος είναι η ηθική ικανοποίηση που δεν μπορεί να εξαργυρωθεί παρά μόνο με την αναγνώριση από μεριάς της πλειοψηφίας. Αυτών που δεν εξαρτώνται άμεσα ή έμμεσα από τις συνέπειες των λόγων. Αυτών που κρίνουν χωρίς παρωπίδες και δεν θέτουν προαπαιτούμενα.

Η ειλικρίνεια και ευθύτητα της άποψης, διαχρονικά, αποκτά μεγάλη αξία. Μόνο με αυτόν τον τρόπο κατακτιέται η αξιοπιστία και η γνησιότητα, η συνέπεια λόγων και πράξεων. Με το προσωπικό παράδειγμα μπορείς να κάνεις φίλους και συμμάχους ενώ αντίστοιχα να γκρεμίσεις δεσμούς, αν τα δύο δεν συμβαδίζουν.

Είναι προτιμότερο να λες αλήθειες, ακόμα και όταν αυτές πονούν, με σκοπό την βελτίωση των ανθρώπων και των καταστάσεων από το να αραδιάζεις ψεύτικα σχόλια με στόχο την ωραιοποίηση και την καλυτέρευση της εικόνας.

Το περιβάλλον έκαστου από εμάς, ο περίγυρος, το σύνολο συγγενών-φίλων-γνωστών, απαρτίζεται από όλων των ειδών τους χαρακτήρες. Κάθε μορφή κοινωνικοποίησης, αποτελεί και δείγμα της προσωπικότητας και του χαρακτήρα. Ενώ είναι εύκολο να απονέμεις τα εύσημα σε έναν ακέραιο τύπο ανθρώπου, είναι πολύ δύσκολο να το εκφράσεις αυτό δημόσια αν υπάρχουν «αλυσίδες» που σε κρατούν «σιδηροδέσμιο».

Θέλει αρετή και τόλμη η αλήθεια, θέλει δύναμη και σθένος, θέλει θάρρος και αποφασιστικότητα, θέλει ετοιμότητα να είσαι σε θέση να αντιμετωπίσεις κάθε ενδεχόμενο. Εξυπακούεται πως προϋποθέτει ακεραιότητα και ανιδιοτέλεια, πρότερο έντιμο βίο, υποδειγματική πορεία, διαύγεια κινήσεων και ελιγμών.

Υπέροχος λόγος πέρι της αλήθειας, της εντιμότητας και της ακεραιότητας του ατόμου, πεταγμένος κάπου στο διαδίκτιο. Ας γίνει πανοπλία, ας γίνει θωράκιση, ας γίνει πραγματικότητα, του πραγματικού ανθρώπου.

Written by Petros Katsioloudes MD

Read 3490 times

Latest from VaiosPanagiota