Print this page

Dance of Divine Mother - Ο Χορός της Θείας Μητέρας

   Οι ρίζες του χορού της κοιλιάς εντοπίζονται στα βάθη της αρχαίας Ελλάδος. Στις τελετές γονιμότητος προς τιμήν της θεάς Αφροδίτης, της θεάς Αρτέμιδος και της Mητέρας Γαίας, κυρίως στην μινωική Κρήτη.
Ακόμη τοποθετούνται στις βακχικές εορτές προς τον θεό Διόνυσο από τις πρωθιέρειές του και στα Καμβύρια Μυστήρια, για τα οποία δεν υπάρχουν πολλές γραπτές πηγές. Έπειτα τον βλέπουμε στην Αίγυπτο, στις τελετές που ήταν αφιερωμένες στην Ίσιδα και την θεά Αστάρτη και αργότερα στην Ινδία.

Έντονα χαρακτηριστικά του χορού, κατά την περίοδο αυτή, είναι η κίνηση του φιδιού, η κυριαρχία του πνευστού οργάνου και η αίσθηση της εσωτερικότητος. Στην συνέχεια πέρασε στην Περσία( σημερινό Ιράν), την Αρμενία, την Αραβία, τον Λίβανο, την Τουρκία όπου προσέλαβε το χαρακτηριστικό της έντονης σύσπασης του σώματος με την κυριαρχία, του κρουστού οργάνου που ονομάζεται τουμπερλέκι και απέκτησε την σημερινή του μορφή με το στοιχείο της εξωστρέφειας.

Είναι ο χορός που συνυφαίνεται απόλυτα με την γυναικεία ιδιοσυγκρασία και δύναμη. Είναι εκείνος που εκφράζει την ιερότητα και την αγνότητα της θηλυκής αρχής, βοηθώντας την γυναίκα να γνωρίσει τον εαυτό της, να συνειδητοποιήσει τις σχέσεις της με τις άλλες γυναίκες, υπερβαίνοντας τη α-σθένεια του καιρού μας, εκείνη της σύγκρισης.
Αποκαθίστανται και ισορροπούν οι σχέσεις μεταξύ Μητέρας - Κόρης, οι σχέσεις αδελφών. Γίνεται συνειδητή η δύναμη αυτών των σχέσεων μέσα από την εξισορρόπηση της ενότητας τους.

Επιπλέον, κατά τη εξέλιξη των μαθημάτων αποκαλύπτεται και εκδηλώνεται ο ερωτισμός της. Αποκαθίσταται η αγνότητα, η ιερότητα και η δύναμη μιας από τις πιο διαβεβλημένες έννοιες και ενοχοποιημένες έννοιες, εκείνης του Έρωτος, που είναι η δημιουργική και συνεκτική δύναμη των πάντων. Επίσης είναι ο πλέον ενδεδειγμένος, σε περιόδους κύ-ησης, όπου ολόκληρη η ύπαρξη της γυναίκας, υφίσταται μεγάλες μεταβολές.
Οδηγώντας την, στην εναρμόνιση των αντίρροπων εσωτερικών ενεργειών και διατηρώντας την ευλυγισία, την ευκαμψία και την ελαφρότητά της, μέσα από ασκήσεις και κινήσεις συνδυασμένες με την αναπνοή. Με αυτόν τον τρόπο αρχίζει να χτίζεται η σχέση μητέρας - βρέφους και να προετοιμάζεται το έδαφος και για τους δύο.

   Το μάθημα είναι δίωρο και περιλαμβάνει θεωρητικό και πρακτικό μέρος. Το θεωρητικό κομμάτι εμπεριέχει οπτικοακουστικό υλικό και ιστορία του χορού, που βοηθά στην έμπνευση και διευκολύνει το σώμα να λυθεί και να ακολουθήσει πιο ομαλά την ροή του μαθήματος.
Το πρακτικό κομμάτι εμπεριέχει την εκμάθηση της τεχνικής και των βημάτων, βοηθώντας το κάθε άτομο να γνωρίσει την φυσική του κίνηση και την διέγερση όλων των αισθήσεων. Στο πρακτικό κομμάτι εντάσσεται ο αυτοσχεδιασμός, ο οποίος ενισχύει την αυθόρμητη έκφραση. Η ολοκλήρωση των μαθημάτων αφορά την αποθεραπεία και την αποκατάσταση τυχόν δυσκαμψίας ή άλλων θεμάτων κίνησης.

   Η γυναίκα γεννά τον άνδρα, η γυναίκα την γυναίκα. Η αναγέννηση της γυναίκας, μπορεί να αναγεννήσει τα πάντα.

 

Ελένη Γιακουμάκη

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

 Έναρξη εργαστηρίων Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2017

Κάθε Πέμπτη 19.00 εώς 21.00 στον Πολυχώρο ΥπερΝόησις

 

Κόστος συμμετοχής: 50 Ευρώ  το μήνα  (ο μήνας προπληρώνετε)

(Άνεργοι και φοιτητές 20% έκπτωση)

( μεμονωμένα μαθήματα  20 ευρώ)

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής
Τηλ: 213 044 1735 – 6979512131

Πολυχώρος ΥπερΝόησις

Ακαδημίας  &  Μαυρομιχάλη 1 Αθήνα

Read 4991 times
Rate this item
(0 votes)

Latest from VaiosPanagiota

Related items