Print this page

Ευκάλυπτος: Το αιθέριο έλαιο του χειμώνα!

Written by 

Eucalyptus globulus, radiata, citriodora

eucalyptus-globulus-radiata-citriodora-1Αιθέριο έλαιο ευκάλυπτος – Χαρακτηριστικά

Τα δένδρα του ευκαλύπτου είναι από τα πιο ψηλά που υπάρχουν στον κόσμο και πατρίδα τους είναι η Αυστραλία.  Συναντάμε πολλά είδη  ευκαλύπτου, αλλά περίπου 20 από αυτά χρησιμοποιούνται για παραγωγή αιθέριου ελαίου. Αποστάζονται τα φύλλα. Είναι από τα αιθέρια έλαια πρώτης ανάγκης.  Η μυρωδιά του ευκαλύπτου μας είναι πολύ γνώριμη, αφού χρησιμοποιείται σε πολλά σκευάσματα, για την ανακούφιση από τα συμπτώματα του κρυώματος και της γρίπης. Είναι οσμή  δροσερή, ξύλινη και ελαφρώς καμφορούχα. Συνδυάζεται καλά με αιθέρια έλαια άλλων ξύλων και βοτάνων.

Ευκάλυπτος – Βασικές ιδιότητεςeucalyptus-globulus-radiata-citriodora-2

Το αιθέριο έλαιο ευκάλυπτος είναι αποσυμφορητικό, αντισηπτικό, αναλγητικό, αποχρεμπτικό, αντιπυρετικό, αντιβηχικό. Ευεργετικό σε ρευματοειδή αρθρίτιδα, σε έλκη και στον έρπη. Τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και την ενέργεια των πνευμόνων. Απολυμαίνει το χώρο και καθαρίζει το νου. Είναι αποτελεσματικό εντομοαπωθητικό, ειδικά ο citriodora που έχει έντονη κιτρώδη οσμή.

Ευκάλυπτος – Τρόποι χρήσης, συνταγές

Το αιθέριο έλαιο ευκάλυπτος χρησιμοποιείται παραδοσιακά για εντριβές στο στέρνο, για να αποσυμφορήσει την αναπνοή. Επίσης χρησιμοποιείται στην οδοντιατρική, και την φαρμακευτική. Προστίθεται σε σιρόπια και παστίλιες για τον βήχα και σε οδοντόκρεμες. Το χρησιμοποιούμε σε συσκευή διάχυσης όταν υπάρχει ασθενής στο χώρο, για προστασία και γρήγορη ίαση.

  • Για εντριβή, σε κρυολόγημα με βήχα και καταρροή σε 20ml αμυγδαλέλαιο προσθέστε 10 σταγόνες ευκάλυπτο, 7 σταγόνες κέδρο, 3 σταγόνες μέντα.

  • Για μασάζ, σε πόνους αρθρώσεων σε 30ml βαλσαμέλαιο προσθέστε 12 σταγόνες ευκάλυπτο, 10 σταγόνες λεβάντα, 8 σταγόνες τζίντζερ.

  • Σε συσκευή διάχυσης 8-10 σταγόνες για απολύμανση της ατμόσφαιρας και για ανακούφιση από κρυολόγημα.

eucalyptus-globulus-radiata-citriodora-4Ευκάλυπτος – Αντενδείξεις

Δεν συστήνεται κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης και του θηλασμού. Στα παιδιά πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο o radiata. Να αποφεύγεται σε διαστήματα ομοιοπαθητικής θεραπείας.

Βιβλιογραφία:

Μαίρη Κακουλίδου

Ρεφλεξολόγος – Αρωματοθεραπεύτρια

Μέλος Σ.Ε.Ρ , Σ.Ε.Α. & της ομάδας Ελλήνων Λεμφοθεραπευτών

Ιστοσελίδα: www.reflexaroma.gr

email: info@reflexaroma.gr

facebook: Reflex.Aroma.

Τηλέφωνα: 6944592661 - 2109401197

Ηρακλέους 216 Καλλιθέα, 17673

Read 4556 times

Latest from VaiosPanagiota

Related items